Våra Kanoter

Kåren har nio kanoter och en liten följebåt. När vi kanotar håller vi oftast till vid Prästgårdskajen där vi även har våra kanoter förlagda, om vi inte tar en längre tur.

Handhavanderegler för kanoter

Vist scoutkår har egna kanoter förlagda vid Prästgårdskajen.

Dessa förvaras låsta, nyckel finns i scoutstugan Björkholmen.

I Björkholmen förvaras även paddlar och flytvästar.

Kanoter med utrustning bokas i bokningsboken i Björkholmen.

Kanoterna får fritt disponeras av kårens medlemmar om de inte behövs i verksamheten.

Paddling är både enkelt och roligt, om man inte ställer kraven för högt.

Redan på spårarscoutnivå kan man ha roligt med kanoter, fast kanske bara längs en och samma strandremsa.

Observera att eventuella incidenter belastar er försäkring, Vist scoutkår har ingen uthyrningsförsäkring.

För alla kanoter gäller största möjliga aktsamhet. Att släpa en kanot, allrahelst med en kamrat sittande i , i grus eller mot sten, ger ruskigt fula sår i plasten.

Även om det sker i vattnet och ”kanoten flöt ju nästan”.

En glasfiberkanot kan behöva tas ur bruk efter en enda sådan behandling. Sitt eller gå över huvud taget aldrig i kanoten när den ligger på land, eftersom den kan ligga ojämnt och få tryckskador av sten o dyl.

Paddlar kan vara bra till mycket, men även de har gränser. T. ex. kan man inte sitta på dem som ett ”tredje säte” över relingen. Förutom att de lätt kan gå av så kommer tyngdpunkten alldeles för högt i kanoten, och man riskerar att kapsejsa.

I bland vill man ta spjärn mot bottnen, tänk då på att vända på paddeln först. Använder man paddelbladet kan det dels spricka, om det är en träpaddel blir även lacken skadad så den börjar suga åt sig vatten.

Flytvästarna är ganska självklara. Använd alla remmar korrekt och se till att torka västarna direkt vid framkomsten.

Vist scoutkår har kanot västar OBS simkunnighet !!

40 – 60kg     6st

60 – 70kg     10st